Tonikum, micelární voda, mléko, čistící pěna... Který čistící produkt používat a který naopak ne?

Když se podíváte na řadu čisticích kosmetických produktů na obličej, zjistíte, že jich existuje nepřeberné množství: čisticí mléko, tonikum, pleťová voda, pěnivý gel/mýdlo, exfoliant, micelární voda a další... Je toho opravdu hodně a často váháme, kterých z těchto produktů opravdu bude pro naši pleť ideální. Pojďte si proto s námi udělat jasno a zjistěte, jaký produkt byste měli používat a jaké výhody vaší pleti přinese a jakému produktu se naopak vyhnout obloukem.

Obrázek: Podle čeho vybrat pleťový čistič
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Tonikum

Co je to: Kapalina na vodní bázi, která se často doporučuje jako 2. krok v čisticí rutině.

Jaká je jeho textura: tekutá

Jaké má účinky: Tonikum je produkt péče o pleť, který můžete použít po čištění. Tonikum odstraní poslední zbytky nečistot a make-upu. Obsahuje složky, které na vaši pleť působí zklidňujícím, osvěžujícím a hydratačním účinkem. Některá tonika obsahují také enzymy nebo kyseliny, takže mohou mít zároveň i exfoliační účinek. Díky tomu je ideální přípravou před aplikací nočního krému.

Tonikum je často zaměňováno s tonerem. Oba termíny se používají zaměnitelně. Sice na termínu samotném moc nezáleží, ale záleží na jeho přísadách. Například některé tonery/tonika obsahují alkohol označovaný jako alkohol denat nebo ethanolv. Díky odpařování alkoholu na naší pokožce mají tyto produkty osvěžující a odmašťující účinek, ale také mohou pokožku podráždit. Máta a eukalyptus mají také osvěžující účinek, ale i oni mohou pokožku podráždit, zvláště pokud se jedná o citlivou pleť.

Naše rada a použití: Vyberte si tonikum nebo toner, které neobsahuje žádné dráždivé látky a je šetrný k vaší pokožce. Nejprve při čištění použijte jemný čisticí olej nebo mléko a poté naneste tonikum na pokožku pomocí vatového tamponu nebo rukama. Nakonec použijte noční krém.

 

Čistící mléko

Co je to: Mléčné složení, které odstraňuje nečistoty a jemně čistí pokožku.

Jaká je jeho textura: Lehká mléčná textura, která působí na pokožku jemně.

Jaké má účinky: Čistící mléko je schopno na sebe vázat zbytky make-upu a nečistot, které z pleti jemně a dobře odstraní, aniž by pleť zbavovala vlastních lipidů (tedy olejů). Čisticí mléko navíc nepoškozuje přirozenou kožní bariéru a je vhodné nejen pro citlivou pleť ale i pro smíšenou a mastnou pleť. Je tedy velmi mylná představa, že mastná pleť by se měla vždy čistit pouze pěnou nebo přípravkem na odstranění olejů. Výsledkem je, že často stimulujete produkci mazu, když používáte drsné nebo exfoliační čisticí produkty.

Naše rada a použití: Nejlepší je použít čisticí mléko jako první krok ve vaší čisticí rutině. Naneste čisticí mléko na vatový tampon nebo na ruce a krouživými pohyby vmasírujte. Pak si opláchněte obličej vlažnou vodou a použijte tonikum nebo micelární vodu, která z pleti odstraní poslední zbytky nečistot.

Další alternativou je čistící olej, který stejně jako čistící mléko – odstraní nečistoty, aniž by narušil přirozené lipidy (oleje) pleti.

 

Přečtěte si také: Péče o pleť v každém věku - průvodce, jak správně sestavit svou rutinu
 

Obrázek: jak vybrat odličovací produkt
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva
Obrázek: jak čistit pleť
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva
Obrázek: Čištění a odlíčení pleti
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Micelární voda

Co je to: Vodná tekutina obsahující micely, která dokáže absorbovat a odstranit nečistoty včetně make-up.

Jaká je textura: tekutá

Jaké má účinky: Micelární voda je vodná tekutina s malými částicemi (micely). Micely mají složitou strukturu. Mají hydrofilní (vodu přitahující) hlavu a hydrofobní (vodu odpuzující) ocas. Hydrofilní hlavice jsou na vnější straně a zajišťují rozpustnost micely ve vodě. Hydrofobní ocasy jsou na vnitřní straně a zachycují a odstraňují mastné (hydrofobní) částice, jako je kožní maz, make-up a nečistoty z pokožky. Micelární voda tedy rozhodně není totéž, co „normální“ pleťová voda.

Naše rada a použití: Naneste micelární vodu na vatový tamponek a jemně vmasírujte do pleti. Není potřeba žádné tvrdé tření. Vezměte si nový vatový tampón a opakujte to, dokud z ní neodstraníte veškerý make-up a nečistoty. Věnujte pozornost také složení micelární vody. To se může u jednotlivých produktů značně lišit. Vyberte si produkt, který neobsahuje příliš mnoho přísad, ideální složení je 6 až 8 ingrediencí. Čím jednodušší složení bude, tím lepší!

Některé micelární vody obsahují agresivní nebo dráždivé složky. Těm se raději vyhněte. Některé micelární vody jsou navíc obohaceny o zklidňující, hydratační a zjemňující složky, jako je glycerin, panthenol, alantoin, růžová voda - ty jsou naopak v pořádku a neublíží vaší pleti.

 

Čistící pěna

Co je to: Čisticí přípravek, který při nanesení na pokožku silně pění a má “stahující efekt”.

Jaká je textura: Pěnová, gelová nebo mýdlová.

Jaké má účinky: Není nic „hezčího“ než pleť, která se zdá být zcela čistá, dokonce i trochu napjatá. To je účinek, který získáte po použití pěnového čisticího produktu. Tyto přípravky mají často „stahující“ a odmašťovací účinek a proto byste při jejich použití měli být opatrní. Složky poskytující tento pěnivý účinek, jako je Sodium Lauryl Sulfate (SLS), mohou mít dráždivý účinek zejména na citlivou pokožku. V důsledku toho mohou poškodit přirozenou ochrannou vrstvu pokožky a zapříčinit suchou a napjatou pleť. Vybírejte proto pouze kvalitní čistící pěny, které obsahují velké množství přírodních extraktů, mají schopnost obnovovat bariéru pokožky a chrání ji před agresivními vnějšími vlivy.

Naše rada a použití: Myslet si, že silné pěnící přípravky lépe čistí, je mylná! Vyhněte se přísadám, jako je laurylsulfát sodný (SLS). Je lepší zvolit jemný čisticí prostředek (například mléko nebo olej), který pleť vyčistí, aniž by poškodil přirozenou ochrannou vrstvu.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: c77a669fcdee97046fdcad15b749a43178a4b370
Obrázek: 756455b7ec69c07e1d0d3ac5904cdede8847c07d
Obrázek: 0d1aa66573270260641c32bcab8e7d3994d88dda
Obrázek: 4e18a3decf4cf4ea2ad8ca4bff7f1c5e21102602
Obrázek: péče o pleť v létě