Pleť bez pigmentových skvrn: Tajemství dokonalého vzhledu odhaleno

Stojíte před zrcadlem a vaše oči zachytí něco nečekaného - malou, ale výraznou skvrnu. Hyperpigmentace, tichý zloděj dokonalé pleti, se může objevit kdykoliv a kdekoli, ať už jako důsledek letního slunění nebo hormonální bouře. Ale nebojte se, není to konec světa! Vyzbrojeni znalostmi a správnými nástroji můžete těmto nezvaným hostům říct sbohem. Objevte s námi, jak můžete svou pleť ochránit a vrátit jí ztracený lesk. Připravte se na cestu za pletí, která nejen září, ale přímo oslní!

Obrázek: co-na-pigmentove-skvrny
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


UV záření a jiní spouštěči pigmentových skvrn

Sluneční záření (UV záření) je nejčastější příčina pigmentových skvrn. Kůže reaguje na ultrafialové záření a chrání se tím, že produkuje více melaninu. Z praxe ale známe další důvody a často to jsou hormonální změny. Zejména v těhotenství, někdy užíváním antikoncepce nebo hormonální léčbou mohou vzniknout tmavé skvrny v na obličeji.
 

Stárnutí a záněty: Další příčiny hyperpigmentace

S věkem se mohou na kůži objevovat stařecké skvrny, které jsou výsledkem dlouhodobého vystavení slunci. Pigmentové skvrny mohou vzniknout i po zánětech kůže, například po akné nebo po zraněních. Kůže v těchto místech produkuje více melaninu, což vede k tmavším skvrnám. Užívání určitých léků (např. některé antibiotika, chemoterapeutika) může také zvýšit citlivost kůže na slunce a vést k hyperpigmentaci. Některé pigmentové skvrny mohou být bohužel dědičné.

Prevence a léčba pigmentových skvrn zahrnují používání opalovacích krémů, vyhýbání se přímému slunečnímu záření, používání produktů s obsahem retinoidů, vitaminu C nebo kyseliny kojové. Kyselina kojová je přírodní organická kyselina, vzniká jako vedlejší produkt fermentace rýže při výrobě saké a má schopnost redukovat hyperpigmenatci. Také dermatologické procedury jako jsou chemické peelingy, laserová terapie nebo mikrodermabraze můžou řešit pigmentace.
 

Obrázek: jak-bojovat-proti-pigmentovym-skvrnam
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Co je ale nejdůležitější? PREVENCE!

 

  1. Používání opalovacích krémů:
    Pravidelné používání opalovacího krému s vysokým SPF (nejméně 30) je klíčové. Je důležité aplikovat opalovací krém každé ráno a znovu každé dvě hodiny, pokud jste na slunci.
     
  2. Vyhýbání se slunci:
    Omezování pobytu na přímém slunci, zejména během nejintenzivnějších hodin (mezi 10:00 a 16:00) Pokud musíte být venku, noste ochranný oděv, klobouky a sluneční brýle.
     
  3. Antioxidanty:
    Používání produktů s antioxidanty, jako je vitamin C a E, může pomoci chránit kůži před poškozením volnými radikály způsobenými UV zářením a znečištěním.
     
  4. Hydratace a péče o pleť:
    Pravidelná hydratace a péče o pleť mohou posílit bariéru kůže a snížit riziko vzniku zánětlivých reakcí, které mohou vést k pigmentaci. Používání hydratačních krémů s přísadami, jako je kyselina hyaluronová, může být velmi prospěšné.
     
  5. Vyhýbání se hormonálním změnám, pokud je to možné:
    Pokud máte sklon k hyperpigmentaci kvůli hormonálním změnám, poraďte se s lékařem o alternativách nebo způsobech, jak minimalizovat tyto účinky.
     
  6. Kosmetické ošetření:
    Pokud jste náchylní k pigmentovým skvrnám, může být užitečné podstoupit pravidelná kosmetická ošetření zaměřené na depigmentaci a pravidelně hydratačními kúrami podporovat správnou obnovu zdravé pleti. 
     
  7. Strava s vysokým obsahem antioxidantů, vitamínů a minerálů:
    Podporují zdraví pokožky a její ochranu před poškozením UV zářením. 
     
  • Mrkev bohatá na beta-karoten, který je prekurzorem vitaminu A. 
  • Špenát s vitaminy A, C a E, které jsou silnými antioxidanty. 
  • Rajčata které obsahují lykopen jako silný antioxidant
  • Papriky, zvláště červené papriky jsou bohaté na vitamin C, který je nezbytný pro produkci kolagenu a může pomoci zlepšit vzhled pleti a snížit hyperpigmentaci. 
  • Brokolice, kapusta a citrusové plody.
     

Kromě toho je důležité dodržovat další preventivní opatření, jako je používání opalovacího krému a krémy s SPF. Ochranné krémy s různým SPF (Sun Protection Factor) poskytují různé úrovně ochrany před ultrafialovým (UV) zářením. Máme výborné zkušenosti s Pleťovým krémem UV ADD ON Phyris. Příjemný, dobře roztíratelný a funkční.
 

Obrázek: jake-pouzivat-spf
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


SPF 20 vs. SPF 50: Jaký je rozdíl?

  • SPF 20 blokuje přibližně 95 % UVB záření
  • SPF 50 blokuje přibližně 98 % UVB záření
     

SPF 20 znamená, že teoreticky můžete být na slunci 20krát déle, než byste se spálili bez ochrany. Například pokud byste se normálně spálili za 10 minut, s SPF 20 by to trvalo 200 minut.

SPF 50 prodlužuje tuto dobu na 50krát delší čas. Pokud byste se normálně spálili za 10 minut, s SPF 50 by to trvalo 500 minut.

 

V reálných podmínkách je rozdíl v ochraně menší, než by se mohlo zdát podle čísel. SPF 50 poskytuje jen o něco málo vyšší ochranu než SPF 20. Nicméně, SPF 50 je lepší volbou, pokud plánujete být na slunci delší dobu, máte citlivou pokožku nebo jste v prostředí s vysokou intenzitou slunečního záření (např. u moře nebo na horách).
 

 

Nezapomínejte na kompletní péči o pleť i vlasy

Osobně se přikláním v létě u moře kombinovat i s kloboukem, protože chráníte jak vlasy, tak i pleť. Určitě nezapomínejte, vlasy potřebují také “namazat”, tedy použít ochranný leave-in například od MalibuC.
 

Nezapomínejte proto na prevenci, je to nejdůležitější! Kosmetičky moc dobře vědí, že odstraňovat pigmentové skvrny není tak snadné a nevyřeší to jedním ošetřením. Využijte tyto rady, protože přeci - Nechceme pigmentové skvrny!

Reklama

Podobné články

Obrázek: dd5f08354aec15845521df34f57d492ed195e209
Obrázek: e172640eed1e6c1f806f7a3e8b099d0328233138
Obrázek: endometrióza a léčba
Obrázek: 11224be0279834fdcb846e88e844030f727b5435
Obrázek: 63d187b52513472cf8746010c5821b4b1b9da902