Hyperpigmentace - zbavte se pigmentových skvrn

Redukce pigmentových skvrn patří mezi pět nejvyhledávanějších ošetření pleti. Není divu, protože pigmentové skvrny jsou ukazatelem stárnutí pleti a trpí jimi mnoho žen.

Léčba pigmentových skvrn
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Nejspíše už víte, že existuje souvislost mezi skvrny na kůži a pobytem na slunci. Pigmentové skvrny mohou být však i vrozené nebo ovlivněné hormony v našem těle. Ve většině případů jsou ale způsobené dlouhodobým pobytem na sluníčku. Z tohoto důvodu je důležité chránit svou pokožku před slunečním zářením (UV paprsky) co nejvíce. Používejte proto vždy ochranný krém s SPF, který riziko vzniku výrazně sníží.

 

Estetické úpravy

Trápí vás pigmentové skvrny? Pak existuje několik druhů ošetření, které vám pomůžou snížit nebo úplně odstranit skvrny:

 

Mikrodermabraze

Mikrodermabraze je druh mechanického peelingu. Pomocí speciálního přístroje je kůže vakuově nasávána, zatímco hliníkové mikrokrystaly jsou rozprašovány na kůži. Tyto hliníkové krystaly mají mírný abrazivní účinek na pokožku, odstraňují odumřelé kožní buňky z horní vrstvy kůže – epidermis. Kůže se následně obnovuje a pigmentové skvrny, vrásky i jizvy jsou méně viditelné.

 

Laserová terapie

Leserové ošetření je založeno na principu ,,selektivní fototermolýzy‘‘. Laser vysílá do pokožky energetický puls, který je specificky absorbován pigmentem do kůže a následně pigment ničí. Selektivní působení zajišťuje, že nedojde k poškození okolní tkáně.

 

Chemický peeling

Při chemickém peelingu se odumřelé kožní buňky ,,uvolňují‘‘ kyselinou obsaženou v krému, pleťové vodě nebo jiné tekutině. Díky tomu se pokožka rychle obnovuje a jizvy i pigmentové skvrny mizí. Existují různé typy chemických peelingů. Pro hyperpigmentace se nejčastěji používají chemické peelingy s obsahem těchto látek:

  • AHA peeling (alfa-hydroxykyselina)
  • TCA peeling (trichlorový ocet)
  • Peeling s kyselinou salicylovou
     

Po tomto ošetření je velmi důležité vyhýbat se slunečnímu záření a používat vysoký ochranný faktor – SPF. Díky peelingu je pokožka citlivější na UV záření. Ujistěte se také, že tento typ ošetření necháte provést odborníka. Agresivní peeling totiž může kůži poškodit a pigmentové skvrny zhoršit. 

 

Přečtěte si také: Chraňte se před UV zářením a vyhněte se stárnutí kůže, pigmentovým skvrnám i spálení

pigmentové skvrny a chemický peeling


Léčba léky

Pigmentace po zánětu (např.: akné) se často dá léčit léky na předpis. Tyto léky předepisuje dermatolog a obsahují jednu z níže uvedených účinných látek:

  • Hydrochinon nebo hydrochinon
    zpomaluje produkci melaninu (pigmentu) v naší kůži a tím zabraňuje vzniku pigmentových skvrn.
     
  • Kyselina azelaová
     změkčuje vnější vrstvu pokožky (peelingový efekt) a snižuje tvorbu melaninového pigmentu v pokožce.
     
  • Kortikosteroidy
    masti obsahující kortikosteroidy mohou snížit zánět a změnu barvy kůže.
     
  • Tretinoinový krém: Tretinoin (derivát vitamínu A)
    způsobuje, že se pokožka rychleji obnovuje. Tretinoin posiluje/urychluje depigmentaci hydrochinonu, a proto se často používají společně.

 

Léčba hyperpigmentace léky

 

Kosmetika

Kosmetické přípravky se také často používají při léčbě hyperpigmentace. První možností je, použít pečující kosmetiku, která obsahuje bělící nebo anti-pigmentační složky. Mezi ně patří například:

  • Vitamín C (>10%)
  • Niacinamid nebo vitamín B3
  • Kořen lékořice
  • Hydrochinon (maximálně 2 % v produktech bez předpisu)
  • Kyselina kojová
  • Retinol (>0,3 %)

 

Na trhu najdete nespočet produktů, ale ne všechny produkty péče jsou stejně účinné. Hledejte proto produkty, které obsahují dostatečně vysokou koncentraci účinných látek. Také buďte realističtí ohledně toho, co můžete od těchto produktů očekávat. Mohou vám pomoci snížit a vyrovnat pigmentové skvrny, ale nikdy je zcela nevyzmizíkují.

Kromě bělících látek můžete pigmentové skvrny také zakrýt make-upem, korektorem, bází, pudrem nebo tónovacím krémem v podobě BB nebo CC krému. Při nákupu make-upu věnujte především pozornost seznamu ingrediencí. Vybírejte jemné přísady, které jsou pečující a pokožku nějak nedráždí. 

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 02e4f1babf89d4aa27254645bdfca00f48bc41c9
Obrázek: a5504722a9cbb98342dda9690cb4919075c121c6
Obrázek: d0efe7aae2b5f72998f2761678d71d2508694fe0
Obrázek: eeeb4fcb7fe06c3d7490b4906a6c151b21cf92ee
Obrázek: 8d7f54273e7afb3e4ce13382f7a23d58f1a87e71