Gleidshop
Hlavní baner

Jak se sami k sobě správně chovat aneb zima pohledem tradiční čínské medicíny

Jak přizpůsobit své chování a jídelníček chladnějšímu klimatu, abychom si i v zimě zachovali pevné zdraví a dostatek energie?
pixabay.com

Podle tradiční čínské medicíny nastalo období chladu, které bude trvat přibližně až do poloviny února.  Zima je charakterizována převahou jinové energie, kterou můžeme pozorovat především v přírodě – noci jsou delší než den, teploty sahají mnohdy hluboko pod nulu, míza stromů se stáhla ke kořenům a nastalo období klidu, uchovávání a konzervování.

Proto bychom i my lidé měli přizpůsobit svou aktivitu chladnému klimatu a dbát především na dostatek spánku, relaxace a svoji energii vydávat s rozmyslem.

V zimě vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) poslední prvek -  tedy voda a vrcholí činnost ledvin a močového měchýře. A tak je důležité chránit tyto orgány dostatkem teplého oblečení a to zejména v oblasti nohou, hýždí, podbřišku a beder. Zapomínat bychom však neměli ani na uši, které jsou podle TČM spojeny s ledvinami. A to dokonce tak těsně, že onemocnění uší může druhotně způsobit i onemocnění ledvin a močových cest. Proto je velmi důležité v zimě nosit čepice.

Ledviny jsou považovány za nejdůležitější orgán v těle. Podle TČM se v nich uchovává životní a sexuální energie. Z toho důvodu mají vztah nejen k růstu, vývoji, celkovému zdraví a délce života, ale u žen také k možnosti otěhotnět a těhotenství celkově. Stav ledvin můžeme posuzovat také podle kvality našich vlasů a stavu chrupu. Emocí vody je strach a obavy. Proto také příliš starostí a obav vyčerpává naši životní sílu a energii. I v zimě je však pro dostatek energie podstatné přizpůsobit svůj jídelníček měnícím se klimatickým podmínkám.

 

ČÍM TEDY POTĚŠIT (NEJEN) SVŮJ ŽALUDEK V ZIMĚ? 

V tomto období je třeba dbát na to, abychom se neprochladili a to ani vnitřně. Je dobré jíst hlavně potraviny tepelně upravené – vařené, pečené či dušené. Syrovou zeleninu, ovoce stejně jako mléčné výrobky se snažíme s ohledem na klesající teploty spíše omezit. Výjimku tvoří kvalitní tvrdé sýry a kysané mléčné výrobky s živou kulturou Laktobacilla - v menším množství. Vyhnout bychom se také měli konzumaci potravin přímo z chladničky nebo zmrzlině.

Element vody a tedy i všechno, co s ním souvisí, preferují slanou chuť. Ale v české kuchyni jídla spíše přesolujeme, proto pro zdraví našich ledvin soli ubereme. Ledvinám naopak prospívají ryby, luštěniny – velmi vhodné jsou fazole adzuki, červená čočka, hrášek, dále maso – jehněčí, hovězí, drůbeží nebo zvěřina. Zapomínat bychom neměli ani na polévky - hlavně vývary, které se dlouho vaří. Pochutnat si můžeme také na pokrmech z pohanky, kompotech, celozrnných buchtách nebo oříšcích, jedlých kaštanech, semínkách či sušeném ovoci. Z koření by v naší kuchyni neměl chybět hřebíček, anýz, fenykl, skořice a další koření spíše pikantní chuti a vůně.

Na pití jsou vhodné různé čaje – bylinkové, roibos nebo slabší zelený, dále obyčejná převařená voda nebo melta. V tomto období si můžeme dopřát i červené víno, likér „svařák“ nebo kávu, které řadíme mezi nápoje horké povahy. A proto náš organismus prohřívají.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Milí čtenáři, v listopadu se zaměřte především na to, abyste nejen druhým dávali svou lásku, ale abyste se ji taktéž naučili přijímat. Energie lásky dokáže zázraky. Je na čase, zaměřili se na lidi, kteří vás obklopují a vyselektovali ty, kteří vás táhnou k zemi. Někdy jeden dotek nebo pozorné gesto může znamenat mnoho.

1.11.2018
Hodnocení:
Téměř každý den se objeví nový článek o fitness, který je „převratný“ a který popírá skutečnosti, které platily do nynějška.
12.8.2016
Hodnocení:

K běžně užívaným kosmetickým produktům patří deodoranty a antiperspiranty. Jsou ovšem všechny tyto prostředky bezpečné? Pokud ne, které z nich je možné v případě potřeby užít, abychom se nevystavovali zbytečným rizikům?

1.11.2017
Hodnocení:

Pojďte se s námi podívat na to, jak vypadá opravdový proces hubnutí - správný proces hubnutí. Se všemi strastmi a úskalími dnešní doby.

21.7.2017
Hodnocení: