Gleidshop
Hlavní baner

Zdraví, energii i peníze najdete ve své kuchyni. Nevěříte?

Kvalitně zařízená kuchyň podle Feng Shui nám přináší nejen kulinářský zážitek, ale také pevné zdraví a finanční hojnost. A proto rozhodně stojí za to, tuto metodu vyzkoušet v praxi!
pixabay.com

 

 Kuchyň je srdcem každého domu. Místo, odkud se linou nejkrásnější vůně, a kde vznikají ty nejchutnější pokrmy. Jídlo, které zde připravíme, pak následně ovlivňuje zdraví, kvalitu i vitalitu našeho života. Učení Feng Shui považuje kuchyň za hlavní prostor v domě. A to také proto, že je spojována s hojností, financemi a blahobytem všech obyvatel domu či bytu.

 

HLAVNÍ PRIORITOU JE SPORÁK

Už v dávných dobách zaujímalo ohniště jako místo pro vaření nejdůležitější pozici. Doba se sice hodně změnila, ale význam tohoto místa zůstal stejný. Sporák či sklokeramická varná deska by měly být snadno a dobře přístupné. Neměly by být umístěny do rohu kuchyně, ale směřovat do místnosti, abychom při vaření měli dobrý výhled na vstupní dveře. Tato pozice nám totiž umožní nejen kontrolu nad děním v kuchyni, ale dodá nám také pocit bezpečí.

 

KTERÝ JE TEDY TEN PRAVÝ?

Podle zásad Feng Shui je i v dnešní moderní době oheň stále hodnocen jako nejkvalitnější zdroj tepla pro vaření. A to hlavně oheň vzniklý ze dřeva. Ale už jen velmi málo lidí dnes vaří v klasickém sporáčku na dřevo, který známe z kuchyně našich babiček. Ze všech běžně užívaných typů je nejlepší plynový sporák. Nejen proto, že využívá skutečný oheň, ale jídlo, které na něm připravíme má silnější energii Qi. Elektrické spotřebiče jako vařiče a mikrovlnné trouby využívají elektromagnetické vlnění, které není pro lidské tělo vhodné a narušuje také energetickou strukturu jídla.

 

OHEŇ NENÍ VODA

Oheň a voda jsou dva protikladné živly, které spolu nemohou existovat v harmonii. Z toho pro zařizování kuchyně vyplývá, že varné centrum je třeba oddělit od zóny pro mytí nádobí a to nejméně 90 centimetry. Pokud tuto vzdálenost nemůžeme dodržet, alespoň mezi ně vložíme prvek dřeva, který usměrní jejich pomyslné spory. Prvek dřeva symbolizuje nejen dřevo, ale i zelená barva – využít můžeme například zelené hrnky, utěrky, nástěnné dekorace na zdi nebo rostliny a bylinky. Varná a mycí centra nestavíme ani do pozice proti sobě, tím bychom si přivolávali rodinné hádky.

 

ČISTOTA – NEJEN PŮL ZDRAVÍ

Špinavá a neuklizená kuchyň představuje úbytek energie Qi. Proto se vždy snažíme o udržení pořádku a čistoty. Neměli bychom zde skladovat ani nefunkční spotřebiče, naprasklé nádobí nebo prošlé potraviny zapomenuté v komoře.

 

A BARVY?

Ideální jsou pastelové odstíny, které navodí příjemný pocit klidu. Nevadí ani bílá, která vnáší čistotu a řád. Příliš se nehodí agresivní červená nebo smutná šedá či černá barva.

Při zařizování kuchyně bychom měli vždy myslet na to, že se nám její energie vrátí a to nejen s jídlem, které zde připravíme, ale také na našem zdraví. 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Tak jednoduché to je... 1 rok má 12 měsíců, 4 roční období a 5 hubnoucích cyklů, kterými jsou: 1. „Teď už je to jedno, ale od 1. ledna začnu pořádně makat.“ 2. „Teď je náročné období, ale pak začnu makat.“ 3. „O víkendu to nešlo, od pondělí se zase začnu hlídat.“ (tzn. v neděli salát ne, radši Milku! Dokud je ještě čas) 4. „No, do dovolený to nestihnu... po dovolený to doženu!“ 5. „Hele, do svátků už to nedohoním. Tak v lednu.“ A kruh se uzavírá...

8.8.2018
Hodnocení:

Nedaří se vám zhubnout? A to máte pocit, že už jste zkusili všechno? Jděte na to jinak!

7.2.2019
Hodnocení:

V dnešním článku se zaměříme na procvičení rukou a předloktí. Svaly rukou a předloktí jsou u pracovního stolu chronicky nedostatečně zatížené co se týká tahu nebo tlaku. Ruce obvykle zůstávají celého hodiny ve stejné poloze, a tak vzniká syndrom RSI (poškození z opakovaného namáhání a přetížení). Problém je, že málo otevíráme ruku a málo protahujeme předloktí. Nepodceňujte prevenci a pojďte si své ruce jemně rozhýbat.

21.8.2019
Hodnocení:

Nikdy nevíte, co a kdy se stane vaší inspirací nebo motivací. Můžete si přečíst už 54. článek na téma "5+1 rada, jak si udržet novoroční předsevzetí celý rok", nebo "Jak začít v lednu a už nikdy nepřestat", a pak najednou někde narazíte na byť jen hloupý nadpis a začnete nad ním dumat natolik, že si až v červnu uvědomíte, že jste letos konečně vydrželi se sportem déle než prvních 30 dní v roce. Takže, ačkoli se teď roztrhl pytel s motivačními citáty, X+2 tipy jak být motivovaní 365 dní v roce apod., napíšu vám na tohle téma další. Protože… protože nikdy nevíte, jestli tenhle nebude zlomový, i kdyby jen pro jednoho z vás :)

27.2.2019
Hodnocení: