Obědy do krabičky - výhody krabičkování a jak na to

Téma krabičkování jsme nakousli už v minulém článku týkajícím se možných příčin a řešení poobědové únavy. Všichni už samozřejmě víme, že naše domácí strava v nevzhledných plastových krabičkách je klíčem k úspěchu – ať už hubneme, snažíme se jíst zdravěji, ušetřit nebo se vyhnout právě úpadku v odpoledních hodinách. Ale jen málokomu se chce do její přípravy. Ona to ale vůbec nemusí být otrava… Můžete si na to vybudovat návyk. Potom už to pro nikoho z vás nebude práce navíc, ale přirozená součást vašeho každodenního života.

Obrázek: 0addc7ef9c9b8e77e2a701984c90ab87c03cd67d
Zdroj: freepik.com

Co požadujeme od dobrého a zdravého obědu?

Nikomu se nechce strávit celé odpoledne v kuchyni, aby si navařil na celý týden dopředu. Ani mně ne. To nedělejte. Nebude vás to bavit, a pak vám to jídlo ani nebude chutnat. Nejprve se zamyslete nad tím, co vlastně od takového obědu v práci požadujeme.

  • Potřebujeme výživné jídlo, které nás zasytí, ale ani neuspí.
  • Ačkoliv jíme i očima, musíme si uvědomit, že nejsme v Prostřenu. Nepotřebujeme špičkovou gastro prezentaci.
  • Potřebujeme, aby nám to chutnalo. To samozřejmě. Ale vsadím se, že ani v té jídelní kantýně či nejbližší restauraci si neužijete "gastro-porno" při každém jídle. Každý den prostě není posvícení. Pokud máte už týden chuť na francouzský toast s vejcem Benedikt s holandskou omáčkou, nechte si ho buď na víkendový brunch, nebo si na něj udělejte čas v klidu doma. Krabičkový oběd je jedno jídlo denně, nestojí na něm celý náš jídelníček. Měli bychom tedy vybírat takové jídlo, které bude funkční (které bude fungovat i v krabičce), ale holt se vyhneme specialitám šéfkuchaře. Ušetříme si tak spoustu zklamání a rozmočených toustů. A tu specialitku si dáme jindy.
  • Druh jídla se bude lišit i podle toho, jaké máme možnosti. Máme v práci kuchyňku, mikrovlnku a třeba i nádobí, do kterého si můžeme jídlo přendat? Super, tady je těch možností víc. Ovšem pokud jsem řidič kamionu nebo si prostě musím vystačit jen s tím, co si přinesu, musím tu skladbu jídla také změnit. A ačkoliv se vám to zezačátku nebude zdát, nebojte se. I studený oběd vás dokáže zasytit. Teplé jídlo si můžeme nechat na večer.
     

Příprava zdravého obědu do krabičky a cvičení mají mnoho společného

V prvotní fázi záleží hlavně na vás a na vašem přístupu. Pokud jste nikdy nebyli zvyklí přemýšlet nad jídlem dopředu, natož si ho připravovat, může to pro vás být výstup z komfortní zóny. Stejně tak jako výběr jídla samotného nebo pravidelné cvičení. Myslete ale na to, že se nezmění nic na vaší váze, pokud nic nezměníte ani v tomto případě. Nemůžeme sedět celé dny na židli a jídlo si objednávat až na stůl a čekat, že zhubneme. Stejně tak jako musíme změnit jídelníček i výdej naší energie, musíme změnit i přípravu a přemýšlení nad jídlem samotným. Ale jak už jsem psala, jde jen o zvyk. Postupem času vám to přijde už zcela normální. Nemějte strach.
 

Obědy do krabičky a jaké jsou jejich výhody?

  • Nehrozí vám, že byste snědli něco, z čeho budete mít později výčitky jen proto, že jste nebyli připravení. Vy totiž připravení budete.
  • Budete mít kontrolu nad tím, co jíte, a budete vědět, z čeho se to skládá nebo neskládá.
  • Ušetříte peníze. Jednoznačně.
  • Eliminujete odpad. Jakmile se naučíte rutinní přípravu jídel, poznáte i jeho množství a konkrétní potraviny, které potřebujete. Plýtvání potravinami je opravdu problém a každý malý krůček i zlepšení se počítají.
     

Co má "rychlý oběd" zahrnovat?

Bílkoviny, zdravé tuky, komplexní sacharidy a zelenina. Zlatá čtyřka, kterou byste měli vždy ve svém jídle zahrnout.

  • Bílkoviny: uvařená vejce, orestované maso, tofu (buď nakrájím v práci, nebo můžu dopředu také orestovat, namarinovat), šunka a sýr (nepřeberné množství – Cottage, mozzarellu aj. nemusíme ani nijak upravovat a klidně je můžeme rozdělat a nakrájet až v práci), tvaroh, ryby a ryby v konzervě (pokud to prostředí dovolí, pokud ne, nechte si ryby spíš na večeři doma) a uvařené luštěniny.
  • Tuky: olivy (prodávají se i bez nálevu), ořechy, avokádo, semínka, oleje (klidně si můžu nechat v práci olivový olej a vždy si jím zalít salát), tučné maso, tučné mléčné výrobky a máslo/ghí.
  • Sacharidy (pokud nejím low carb): uvařené klasické přílohy (batáty, brambory, rýže, vločky), luštěniny, obiloviny (quinoa) a kvalitní pečivo (100% celozrnné, žitné).

Jak připravit takový oběd?

Zezačátku vařte rychlá, jednoduchá jídla ze základních potravin. Postupem času budete moci kouzlit více nebo méně - podle času, chuti, potřeby. V prvních dnech se ale určitě řiďte heslem: „co ráno rychle vzít, abych mohla jít“. Není nic jednoduššího, než si připravit z každé skupiny jednoho zástupce a vložit jej do krabičky. Např.: maso restované na ghí, uvařená cizrna a spousta zeleniny (a nemusíte si dělat žádné sofistikované saláty, prostě si jen přibalit okurku, dvě rajčata a sníst).


Na úterý vám zbyla cizrna? Super, uvařte si k ní tři vejce, přihoďte trochu oliv a je to.  A zapékejte. Jakoukoli směs s masem, vejcem, sýrem. Je to skvělý šetřič času, protože prostě jen smícháte suroviny, přidáte koření a vložit do trouby. Ušetříte tím běhání kolem sporáku a v mezičase si můžete dát třeba rychlé "cvíčo". Nebo si přečíst knížku, dát si vanu, jak je libo.

Vytvářejte si návyk pomalu

Pokud jste nikdy nekrabičkovali, myslete na to, že nic se nemá přehánět a nepřepalte začátek. Stejně jako se nevyplácí skočit po hlavě do diet a cvičení, nevyplácí se ani upsat se (i když jen pro sebe) k připravenému obědu na všech 5 dní v týdnu, když jste doteď byli zvyklí snídat, obědvat i svačit v práci. Zkuste každou středu, pak 2-3 dny a postupně navyšujte. Uvidíte, že za chvíli vám to půjde samo. Držím palce :)


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 44efec84ac9bb08d9c8f897bc69f54633eb62459
Obrázek: cb8f5234e1198b3a3c3740e34dc8b3f692cfcfee
Obrázek: 7f37de30209aabad7dd532faa0b6b2d3fd63cec8
Obrázek: 09423c2c0dd5eda3984f8a432bd37ab0b1694c7b
Obrázek: 74e3d30b16ab36942c93b9c092fe777f58a8c299