Gleidshop
Hlavní baner

Odzimujte skleník a nekupujte předraženou zeleninu. Poradíme, jak si ji vypěstujete doma!

Slunce rozpouští poslední zbytky sněhu a láká nás ven. Nevím jak vy, ale já už se nemůžu dočkat jak se budu moci pustit do údržby a péče o zahradu.

 

Sice je stále brzy na práce na pozemku, ale skleník už můžete připravit na první řádky čerstvé jarní zeleniny.

 

Substrát

Na záhony doplníme čerstvý zahradnický substrát, který můžeme obohatit kompostem pokud není substrát již obohacený humusem. Pokud jste tak učinili na podzim, stačí dodat kompost. V sezóně vystřídáme více plodin, proto přípravu půdy nepodceňujte. Navrstvíme zem a podle potřeby prokypříme a uhrabeme.

 

Nezapomeňte na hygienu

Omyjte stěny z venku i ze vnitř, aby měly rostliny dostatek světla. Půdu můžete vydesinfikovat k tomu určenými přípravky, ale pokud vás žádní škůdci netrápí, nemusíte. Většina přípravků se pak zbytečně dostává do rostlin.

 

Výsev a výsadba

Nyní můžeme začít s výsevem či výsadbou. Vždy si pro výsev vybírejte odrůdy vhodné k rychlení (uvedeno na sáčku se semeny). Nejoblíbenější jarní zeleninou jsou saláty, je více druhů, doporučuji si je klidně ve skleníku nebo doma predpěstovat ve výsevných miskách. Můžete zvolit i oba postupy a mít více rozloženou sklizeň (jedny už sklízíme a další postupně dorůstají). Dále se hodí kedlubny, květák nebo brokolice. Do řádků přímo na záhon vyséváme ředkvičky a ranné ředkve, karotku a špenát.

 

Bylinky

Moc ráda si předpěstovávám byliny, především bazalku a petržel. Na každou mám jeden větší truhlík s kvalitním substrátem bohatým na živiny. Výsev provádím vždy tak, že semínka vysypu na zeminu, ne moc na husto a mírně zasypu asi 5mm zeminy a dostatečně provlhčím substrát. Pak už jen umístím na polici, kde mi celý den svítí slunce a nechám to na přírodě, podle počasí zalévám a po vzrůstu prvních rostlin oba truhlíky mírně zastíním, aby se rostlinky nespálily. A pak už se jen těším na první sklizeň.



Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Barbora Konečná

floristka

Barbora Konečná je floristka srdcem i duší. Dokáže vám uvázat překrásnou květinu, dát vám radu, jak pečovat o pokojové rostliny, ale i zahrádku. Neustále se vzdělává a práce je jí koníčkem. V jejích článcích najdete praktické rady a tipy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Když jihoameričtí indiáni objevili lahodnou chuť plodu, který nazvali ananas, určitě netušili, že za pár stovek let se toto tropické ovoce objeví na našich stolech klidně i uprostřed zimy.

4.1.2019
Hodnocení:
Těšíte se na další výklad karet? Na ten pocit chvění v břiše, když pomyslíte na všechen vyplněný osud, který vám už prozradily... Co bude dnes?
24.1.2017
Hodnocení:
V dnešní době jsou děti spíše luxus, tvrdí každý druhý člověk. Čím to je vlastně způsobené? V dřívějších dobách si rodiče dovolili živit i 8 dětí a nebyl to žádný problém, dnes jsou rodiče 4 dětí považování za blázny, natož živit více dětí.
13.6.2016
Hodnocení:

Když si představíme, že nás čeká nový rok, napadne nás spousta otázek - jak se nám bude dařit, zda budeme zdraví, šťastní, zda potkáme někoho zajímavého nebo prostě jednoduše řečeno - co se vlastně změní oproti současnosti. Proto se ponořte do následujícího textu, jenž jsem pro vás vypracovala. První část je pro tato znamení: Kozoroh, Vodnář, Ryby, Beran, Býk a Blíženci.

Druhá část je pro tato znamení: Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír a Střelec.

26.12.2019
Hodnocení: