Chtěli byste ochutnat nápoj, který posiluje obranyschopnost, pomáhá při trávení, při boji proti rakovině a má protizánětlivé účinky? Tak jste tady správně.
Dávka inspirace a chutných receptů na prosinec od naší redaktorky, která aplikuje praktickou Ayurvedu, Ivy Georgievové. Pro příjemný a voňavý adventní čas.
Nejprve si nasypeme mouku do díže, uděláme si důlek, do něho nadrobíme droždí a přidáme vanilkový cukr a zalijeme teplou vodou. Necháme droždí vzejít, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto. Přikryté čistou utěrkou ho necháme na teplu a vlhku kynout asi 30 - 40 minut.
Pak ho vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dílky a smotáme vánočky. Ty dáme na vymaštěný plech, pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a necháme zase kynout asi 10 minut. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C.
(množství je na konvičku cca 1,5 až 2 litry)
Vše pomalu převaříme a teplé pijeme, dle chuti dosladíme.
Pokud si nechcete dávat alkohol, stačí převařit bez něho a přidat plátek citrónu. Jestliže nemáte zázvorový sirup, tak použijete 2 lžíce třtinového cukru a 2cm čerstvého zázvoru.
Recept je asi na 4 porce.
Ječné kroupy a pohanku uvaříme (pohanku přidáme k vaření později - rychleji se uvaří), do pekáčku dáme ghí, na které dáme lehce osmahnout pórek a houby, posléze přidáme vařené kroupy a pohanku, koření, osolíme. Toto jídlo se hodí v zimním chladném čase, není tak snadno stravitelné (houby, pórek, česnek), ale je velmi chutné.
Velmi dobře se k němu hodí pečená jablka a mrkvový salát.
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, přidáme ostatní ingredience a necháme chvilku odstát.
Mrkev nastrouháme najemno a dáme orestovat na ghí a olivovém oleji.
Dle potřeby můžeme přidat třtinový cukr, citron nebo nastrouhaný zázvor.
Zralá jablka zbavíme jádřinců a dáme do pekáčku.
Podlijeme je vodou, posypeme skořicí, cukrem a polijeme ghí. Pečeme v troubě nastavené asi na 180 °C.
Nejen že nám pečená jablka provoní celý byt, ale připraví nám též dokonalý chuťový požitek. Do zimních jablíček přidávám do volného místa po jádřincích sušené švestky, někdy i rozinky a ořechy.
Recept je na pekáč.
Vše smícháme, přidáme 0,5 litru vody a zvolna pečeme (na 100 °C). Postupně přidáváme vodu asi ještě 0,5 litru.
Po upečení a vychladnutí potřeme povidlím a posypeme semínky např. sezamovými, nebo rozsekanými mandlemi.
(asi 40 koulí)
Čtvrt litru mléka svaříme za stálého míchání s jedním vanilkovým pudinkem a dvěma vanilkovými cukry. Po vychladnutí přidáme máslo, 4 lžíce třtinového světlejšího cukru a šleháme. Do vyšlehané hmoty přidáme 2 hrnky uvařené basmati rýže a 300g strouhaného kokosu a je možné přidat i jednu lžíci dobrého rumu.
Z hmoty vytvoříme koule, které obalíme ve strouhaném kokosu. Tento recept se hodí na slavnostní chvíle, vánoce, velikonoce a oslavy.
(Recept je asi na 2 litry polévky i více)
Na ghí dáme nakrájený pórek a na malé kostičky nakrájený česnek, necháme chvilku zasmažit, pak přidáme ostatní nakrájenou zeleninu, kterou necháme taky chvilku orestovat. Zalijeme vodou a přidáme hrách, solčanku, koření a rajčatovou šťávu. Sůl dáme až před dovařením. Po uvaření můžete přidat ještě nasekanou zelenou petrželku, nebo zelenou celerovou nať. Každý hrách jinak bobtná, pokud by byla polévka příliš hustá, přidejte vodu.
Polévka je zajímavě aromatická a sytá. Dodává energii a není těžká a hodí se i na denní půst o Vánocích.
![]() |
Ivana GeorgievováAyurvéda a zdravé stravováníIva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Chtěli byste ochutnat nápoj, který posiluje obranyschopnost, pomáhá při trávení, při boji proti rakovině a má protizánětlivé účinky? Tak jste tady správně.
Ani vánoční ubrus na stole nám nemůže zabránit zavzpomínat na léto. I když v zimě nejčastěji sahám po horkých polévkách a jiných hřejivých "comfort foods", někdy dostanu chuť na něco lehčího, čerstvého a křupavého. Přes týden vařím jídla, která lze v práci ohřát druhý den, o víkendu potom nejčastěji zkouším taková, která je nutné jíst hned po připravení. A pokud máte doma masožrouta (jako já), můžete jednoduše vyměnit tofu za kousky kuřecího masa.