Gleidshop
Hlavní baner

Adventní a vánoční recepty

Dávka inspirace a chutných receptů na prosinec od naší redaktorky, která aplikuje praktickou Ayurvedu, Ivy Georgievové. Pro příjemný a voňavý adventní čas.

pixabay.com

 

Celozrnná vánočka (z tohoto množství jsou 2 vánočky)

  • Celozrnná mouka pšeničná hrubá (1 hrnek),
  • 2 hrnky špaldové mouky hladké,
  • 3 hrnky celozrnné mouky pšeničné jemné,
  • 6 vrchovatých lžic třtinového cukru,
  • 1 vrchovatá lžička soli, 2 lžíce rozinek,
  • 2 lžíce nadrobno nakrájených ořechů,
  • vanilkový cukr (2 lžíce),
  • kůra z jednoho citrónu (která není chemicky ošetřená),
  • 3 vrchovaté lžíce ghí, špetka kardamomu,
  • 2/3 kostičky droždí, postupně až 2 hrnky teplé vody.

Nejprve si nasypeme mouku do díže, uděláme si důlek, do něho nadrobíme droždí a přidáme vanilkový cukr a zalijeme teplou vodou. Necháme droždí vzejít, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto. Přikryté čistou utěrkou ho necháme na teplu a vlhku kynout asi 30 - 40 minut.

Pak ho vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dílky a smotáme vánočky. Ty dáme na vymaštěný plech, pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a necháme zase kynout asi 10 minut. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C.

 

 

Vánoční pití

(množství je na konvičku cca 1,5 až 2 litry)

  • 2-3 lžíce zázvorového sirupu,
  • 1/2 lžičky kardamomu,
  • troška celé skořice a vanilky,
  • badyán (malinko),
  • hřebíček (3 kusy),
  • trošku nastrouhaného muškátového oříšku,
  • 1 oloupaná a na jemno nastrouhaná hruška,
  • 1 hrnek bílého vína,
  • 1hrnek vody.

Vše pomalu převaříme a teplé pijeme, dle chuti dosladíme.

Pokud si nechcete dávat alkohol, stačí převařit bez něho a přidat plátek citrónu. Jestliže nemáte zázvorový sirup, tak použijete 2 lžíce třtinového cukru a 2cm čerstvého zázvoru.

 

 

Variace na vánočního Kubu

Recept je asi na 4 porce.

  • 2/3 sáčku ječných krup (cca 0,350kg),
  • 1 hrnek pohanky,
  • ghí,
  • sůl,
  • jemné kari,
  • majoránka,
  • kmín,
  • pokud chceme tak i 1 stroužek česneku,
  • 1/3 pórku,
  • hlíva ústřičná (dle vás ale asi 30dkg.),
  • popřípadě nasušené houby (ty namočíme).

 

Ječné kroupy a pohanku uvaříme (pohanku přidáme k vaření později - rychleji se uvaří), do pekáčku dáme ghí, na které dáme lehce osmahnout pórek a houby, posléze přidáme vařené kroupy a pohanku, koření, osolíme. Toto jídlo se hodí v zimním chladném čase, není tak snadno stravitelné (houby, pórek, česnek), ale je velmi chutné.

Velmi dobře se k němu hodí pečená jablka a mrkvový salát.

 

Mrkvový salát

  • 6 mrkví,
  • třtinový cukr,
  • troška citrónu,
  • olivový olej.

Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, přidáme ostatní ingredience a necháme chvilku odstát.

 

Teplý mrkvový salát

Mrkev nastrouháme najemno a dáme orestovat na ghí a olivovém oleji.

Dle potřeby můžeme přidat třtinový cukr, citron nebo nastrouhaný zázvor.

 

Pečená jablka

Zralá jablka zbavíme jádřinců a dáme do pekáčku.

Podlijeme je vodou, posypeme skořicí, cukrem a polijeme ghí. Pečeme v troubě nastavené asi na 180 °C.

Nejen že nám pečená jablka provoní celý byt, ale připraví nám též dokonalý chuťový požitek. Do zimních jablíček přidávám do volného místa po jádřincích sušené švestky, někdy i rozinky a ořechy.

 

Pohankový perník

Recept je na pekáč.

  • Pohanková krupice (400g),
  • 3 lžíce rozinek,
  • 3 lžíce sezamových a 3 lžíce slunečnicových semínek,
  • 6 lžic kakaa,
  • 6 lžic kokosu,
  • 6 lžic třtinového cukru,
  • 6 lžic ghí,
  • 1 lžíce lněných semínek,
  • 1 lžíce perníkového koření,
  • 1 vanilkový cukr.

 

Vše smícháme, přidáme 0,5 litru vody a zvolna pečeme (na 100 °C). Postupně přidáváme vodu asi ještě 0,5 litru.

Po upečení a vychladnutí potřeme povidlím a posypeme semínky např. sezamovými, nebo rozsekanými mandlemi.

 

 

Voňavé koule

(asi 40 koulí)

  • 1 vanilkový pudink (s pravou vanilkou a dobré kvality),
  • 2 vanilkové cukry (s pravou vanilkou),
  • ¼ litru mléka,
  • 1 celé máslo,
  • 4 lžíce třtinového cukru,
  • 2 hrnky uvařené basmati rýže,
  • 300g strouhaného kokosu (přidávejte postupně).

 

Čtvrt litru mléka svaříme za stálého míchání s jedním vanilkovým pudinkem a dvěma vanilkovými cukry. Po vychladnutí přidáme máslo, 4 lžíce třtinového světlejšího cukru a šleháme. Do vyšlehané hmoty přidáme 2 hrnky uvařené basmati rýže a 300g strouhaného kokosu a je možné přidat i jednu lžíci dobrého rumu.

Z hmoty vytvoříme koule, které obalíme ve strouhaném kokosu. Tento recept se hodí na slavnostní chvíle, vánoce, velikonoce a oslavy.

 

 

Hrachovka - polévka na vánoční půst

(Recept je asi na 2 litry polévky i více)

  • ½ kg sušeného hrachu (je to jeden balíček, hrách spařím a vodu vyliji, sníží se tím nadýmací schopnost),
  • pórek (ne příliš, asi ¼ většího),
  • 1 až 2 stroužky česneku,
  • 1 mrkev,
  • 1 petržel,
  • 2 lžíce rajčatové šťávy,
  • ghí,
  • solčanka,
  • sůl,
  • saturejka (snižuje nadýmání).

 

Na ghí dáme nakrájený pórek a na malé kostičky nakrájený česnek, necháme chvilku zasmažit, pak přidáme ostatní nakrájenou zeleninu, kterou necháme taky chvilku orestovat. Zalijeme vodou a přidáme hrách, solčanku, koření a rajčatovou šťávu. Sůl dáme až před dovařením. Po uvaření můžete přidat ještě nasekanou zelenou petrželku, nebo zelenou celerovou nať. Každý hrách jinak bobtná, pokud by byla polévka příliš hustá, přidejte vodu.

Polévka je zajímavě aromatická a sytá. Dodává energii a není těžká a hodí se i na denní půst o Vánocích.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Inspirace není nikdy dost. Jsem zastáncem nenáročného vaření z jednoduchých a základních surovin, které nezruinuje naše peněženky, ani naše postavy. Pokud už delší dobu přemýšlíte, čím byste obohatili zajetý jídelníček, mrkněte na pár dalších receptů, které mi prošly nedávno v kuchyni pod rukama. Navíc je švestková a cuketová sezona. Z těchto dvou podzimních hvězd tam na vás taky něco čeká... :)

15.10.2020
Hodnocení:
Pravidelná dávka inspirace a chutných receptů na leden od naší redaktorky, která aplikuje praktickou Ayurvedu, Ivy Georgievové.
10.1.2018
Hodnocení:

Už vám dochází inspirace a nevíte, co vařit dobrého? Iva Georgievová připravila sérii adventních receptů podle praktické ayurvédy, které nejen dobře chutnají, ale jsou i prospěšné pro naše tělo.

18.12.2018
Hodnocení:

Vyrostla jsem v rodině milovníků masa, myslivců, požitkářů... a diabetiků. Nad jídlem jsem prakticky nepřemýšlela, dokud v mých pouhých dvaceti letech nenastaly zdravotní potíže. Po několika vyšetřeních, která nic nezjistila, a rozhovorech s lékařem, který mi poradil, ať jím více tmavého pečiva a piji méně čaje, mi došlo, že tudy cesta nevede...

19.9.2017
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Moto magazínu Gleid: Gleid není jen o kráse, ale také o životě skutečné ženy

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram