Jaké jsou důležité kroky při realizaci stavby na klíč, na co si dát pozor?

Vybíráte vhodnou firmu vaší stavby na klíč? Kde ověřit kvalitu dané firmy a jak si sami můžeme pomoci? Nový pojem "legalizace staveb", co to znamená a jaké jsou ceny této služby? Díky internetovým diskuzím a referencím sami ovlivňujeme kvalitu nabízených služeb a produktů.

Obrázek: 10e0e69c32c10bcc35f617a9b6cec7e6fc705cb6
Zdroj: Filip Nováček

Než začnete řešit konkrétní typ domu, který vás zaujal, navštivte nejprve stavební úřad a ověřte si, jaká regulativa (omezení) se vztahují k vašemu pozemku. Může se stát, že vámi vybraný dům nemusí odpovídat parametrům realizace. Vždy doporučuji, nechat si od stavebního úřadu předložit územní plánovací rozhodnutí, kde jsou veškerá omezení písemně definována.

Nyní už víte, co si můžete na svém pozemku dovolit, můžete tak přistoupit k výběru domu. Téměř všechny firmy nabízí tzv. typové domy, u těchto domů můžete využít velkého množství klientských změn. Můžete si dispozici domu upravit dle vašich požadavků, jako například přidat okno, vytvořit další místnost nebo upravit velikost jednotlivých pokojů. Pokud i přes dnešní velký výběr domů stále nenacházíte ten správný, ale o vašem domu máte jasnou představu, navštivte obchodního zástupce dané firmy, rádi vám zpracují váš individuální návrh.

Po odsouhlasení studie domu vám firma vyhotoví projektovou dokumentaci, většina společností ji má v ceně domu, vy tak můžete žádat stavební úřad o souhlas se stavbou. Ze stále se zvyšujicích požadavků stavebního úřadu a jiných dotčených orgánů, se stává "kolečko" vyřízení souhlasu stále složitější a časově velmi náročné. Proto se častěji využívá legalizace staveb na klíč. Vše za vás převezme zkušený odborník, který jedná se všemi dotčetnými orgány a souhlas vám zajistí. Tato služba bývá dle regionů v různých cenových hladinách, např. v Praze se ceny pohybují kolem 50.000,- pro rodinný dům, naopak na menších městech a vesnicích 25.000,-.

Je tu první důvod k oslavám, máte stavební povolení a můžete přestoupit k dalším krokům. Většinou vás čeká specifikace dalších částí domu, jako jsou koupelny, kuchyně, a vše, co je součástí stavby na klíč. Zde doporučuji, ještě před výběrem realizační firmy, se vždy velmi podrobně seznámit s rozsahem dodávky a porovnat ceny standardů. O kvalitě stavby rozhodují detaily, které nemusí být na první pohled jasně viditelné.

Jakmile máte vše specifikováno, dáte povel k zahájení stavby. Délka výstavby se liší dle technologie provedení jednotlivých firem, u montovaných staveb je to do několika týdnů, u zděných staveb několik měsíců.

Jak si vybrat správného dodavatele stavby na klíč?

V dnešní době máme jednoho velkého společného rádce, a to internet. S pomocí různých webových portálů, které se zaobírají problematikou stavitelství, můžete zabrouzdat do sekce diskuze a přečíst si názory zákazníků, kteří už v takových stavbách bydlí. Všichni se rádi podělí jak o pozitivní, tak převážně negativní zkušenosti. Zde odhalíte mnoho a je to první rozcestník pro výběr realizační firmy. Malá poznámka: Chcete zděný dům, ptejte se na názor lidí, kteří v něm bydlí. Chcete dřevostavbu, ptejte se zase na názor lidí, kteří v ní bydlí. Často se v těchto diskuzích objeví někdo, kdo nedoporučuje, ale haní druhou stranu. Mějte vždy při posuzování selský rozum a zamyslete se.

Před podpisem jakékoliv smlouvy si nechte spočítat reálnou cenu domu se všemi vícenáklady, které se můžou u vaší stavby a především pozemku objevit. Často lákající nabídky levných domů, nemusí obsahovat vše, co je nutné k užívání stavby. Považte, že částka, kterou do domu vkládáte, může být vaše maximální a následně tak profinancovat další části domu, už nemusí být možné.

Velkou funkci hrají tzv. referenční domy. Každá velká společnost by měla mít několik vzorových domů, kde můžete stavbu reálně vidět a okusit tak pocit z prvního mini pobytu. Pokud firma hovoří, že domy prodává a nemá ve své nabídce takovýto dům, je to první známka, že něco není v pořádku.

Stavitelství a s ním spojené stavební materiály prochází neustále obrovským vývojem. Do dnešních materiálů se téměř vždy přidávají příměsi a přísady, což vede k velké životnosti komplexních konstrukcí. Mnoho firem vám rádo předloží složité výpočty různých jevů. Nic se však nevyrovná tzv. prověření časem. Pokud vidíte, že dům dané firmy stojí už 30 let, je vidět, že stavba s ohledem na tehdejší materiály, je spolehlivá a stejný a mnohdy lepší výsledek poskytne i vám.

A poslední rada na závěr, pokud vidíte dům, který vás zaujal, nebojte se zazvonit a poprosit o pár hodnotných rad a informací. Zkušenosti lidí, kteří v domě bydlí, lze považovat za nejvíce důvěryhodné. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: ab0947ce7da3c3827beb151c3ce3d639dd2dcd6d
Obrázek: 5f4d22f0fabb7b5f3462b407806602d145e0feea
Obrázek: 0b18f49a80bd29c0024c3419125c9ffebe0db9d3
Obrázek: 686afcc020f3478a5bfbb2d9e9d1e3eac74cc422
Obrázek: 68e603083ba9a8ade41b17614022856aabe91783