Co je v návrhu interiérového designu nejdůležitější?

Na úvod musím říct, že samotný návrh na rekonstrukci místnosti se skládá z několika kroků, a ani jeden z nich není méně důležitý, než ten druhý.

Obrázek: f2c80747630ec8296eaf62c3ec9ccc68c0aefee5

Pominu-li úplně první krok, konzultaci k definování klientových požadavků a představ, začíná moje práce hledáním ideálního rozmístění nábytku (vestavěného i volného), tedy dispozice zařizovacích předmětů. Ty musí být v souladu s předpisy a základní ergonomií (například dostatečné rozestupy a průchody, rozměry jednotlivých kusů s ohledem na způsob užívání i samotný prostor, atd.) Také je zde třeba držet se určitých designových pravidel tak, aby jednotlivé funkční zóny byly opravdu funkční, aby zařizovací předměty dobře sloužily a zároveň neškodily konečnému výsledku. 

Pozor na prostor

Vzhled celé místnosti velice ovlivní fakt, kam umístíte sedačku, křeslo, knihovnu, kterou část určíte jako centrální prvek prostoru. Takovým rozmístěním můžeme pokoj opticky zmenšit i zvětšit, zvýšit i snížit, rozdělit či sjednotit. Nábytek nám musí co nejlépe sloužit, v žádném případě nesmí překážet. Takže vyřešení ideální dispozice je velmi důležité.

Barvy

Poté je nutné zvolit správné barvy a jejich odstíny. Ty jsou velice důležité pro vytvoření požadované atmosféry. Zde je ještě mnohem více možností, než při hledání výše zmíněné dispozice. A i zde lze snadno udělat radikální chyby, které mohou celou snahu zhatit. Barvy, jejich odstíny a tóny mají obrovskou moc prostor zásadně ovlivnit. Člověk je velmi intenzivně vnímá už od dětství, myslím, že mnohem víc, než třeba tvary a rozměry. Každý jedinec má svůj vyhraněný názor, který je třeba definovat a v návrhu respektovat. Zároveň by svou roli měly hrát momentální trendy, ale také prostor sám.

Materiál

Po určení stylu, dispozice a barevnosti volím materiály (včetně podlahové krytiny). Ty se odvíjí samozřejmě od zvolené základní koncepce, nabídky trhu, způsobu budoucího užívání, velikosti rozpočtu a představ klienta. Kvalita materiálů ovlivňuje nejen konečnou atmosféru místnosti, ale také „životnost“ nábytku. Je však třeba vzít v úvahu poměr jeho ceny k  nárokům na trvanlivost a nadčasovost. Ne vždy je třeba investovat nemalou sumu do „nezničitelného" matriálu, když víme, že za deset let budeme vše měnit s ohledem na nové trendy a módnost.

Osvětlení

Mám-li výše zmíněné faktory vyjasněny, rozmýšlím osvětlení. Tatam je doba, kdy byl v pokoji jeden centrální lustr. Naopak! Každá obytná zóna má mít svůj světelný zdroj. Také nábytek sám může mít své podsvícení, strop podhledy s bodovkami, kouty své stojací lampy…

Výběr jednotlivých svítidel opět musí korespondovat se zvoleným stylem, odvíjí se samozřejmě také od finančních možností zadavatele, ale také od prostoru samotného. Světlo nám může pomoci prostor zvětšit, zútulnit, strop zvýšit, dodat dojem luxusu, sofistikovanosti i extravagance .

Doplňky

Posledním a neméně důležitým krokem je výběr doplňků a jejich rozmístění.

Velmi často se setkávám s nesprávně zavěšenými obrazy. Ve špatné výšce, nebo na nesprávném místě. Je také velká škoda, když v místnosti obrazy nejsou vůbec. S prázdnými stěnami útulný dojem nevytvoříte. Pomohou také tapety. Ty jsou dnes opět velmi módní a na trhu jich je nepřeberné množství druhů ve vysoké kvalitě. Nemusí být na všech čtyřech stěnách, dokonce ani ne na celé jedné stěně. Můžeme s nimi zeď rozdělit, definovat například odpočinkovou zónu atd.

Pokud potřebuji do prostoru vnést zjemňující ženský prvek, použiji závěsy a záclony, barvy napříč prostorem pronesou polštáře a kusový koberec. Samozřejmě nesmí chybět ta správná váza, mísa, plastika či socha.

Tyto dekorace dotvoří designový návrh, jsou onou pověstnou „třešničkou na dortu", bez nichž by interiér nebyl dokončený a dokonalý.

Reklama

Podobné články

Obrázek: dfd5928300d52ec9c622c6abac53419d5991c2ad
Obrázek: 6091d1e7e890af87abe1f7d56df88cd2babe42f1
Obrázek: 52d7bc6690e04de271ee22a759452f84acb31748
Obrázek: a277c3f6f02f0104b4d190ded930a2f0516cd63f
Obrázek: 26b3899ff4eb17cb4400850b13bc88c94f1c5efc