Velikonoce - Salát s medvědím česnekem a velikonoční bochánek

Odlehčené ayurvédské recepty na období Velikonoc od naší redaktorky Ivy Georgievové.

Obrázek: 09d6c9a92001067f624392a9701a3b08569e66cb
Zdroj: pixabay.com

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

Salát z pampeliškových listů a medvědího česneku

Pampeliškové listy (6 kusů) nakrájíme na drobno, přidáme 3 listy česneku medvědího (také nakrájíme), nastrouhanou mrkev a nastrouhané avokádo. Zakapeme olivovým olejem, osolíme. Přidáme na jemno nakrájené hlávkové zelí (asi 2 hrnky) a popřípadě dochutíme jablečným nebo vinným octem.

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum a antiseptikum, je bohatý na mnoho živin např. vit. C, vit. řady B, hořčík, železo, dodává vitalitu a sílu.

Velikonoční bochánek

  • 10 dkg ječné mouky,
  • 40 dkg celozrnné pšeničné mouky,
  • 50 dkg celozrnné špaldové hladké,
  • 1 kostička droždí,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 1 lžička soli,
  • 1 hrneček spařených rozinek,
  • 1 hrneček oloupaných a nadrcených ořechů, či mandlí,
  • 20 dkg třtinového cukru,
  • 14 dkg ghí,
  • 1 sladká smetana, teplá voda,
  • trošku citrónové chemicky neošetřené kůry,
  • troška skořice ( asi 1/3 lžičky) a kardamomu.

Z tohoto množství jsou zhruba tři až čtyři bochánky.

Droždí necháme v trošce teplé vody a s jedním vanilkovým cukrem vzejít, poté přidáme všechny ostatní suroviny a s citem a láskou vše zamícháme. Těsto má být polotuhé a mají se při jeho míchání v něm dělat bubliny. Těsto necháme na teplém místě nakynout, trvá asi 35 minut a poté tvarujeme bochánky. Nezapomeneme je potřít rozšlehaným vajíčkem. Vytvarované bochánky opět před pečením kynou na plechu a na teplém místě, asi 15 minut. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Pokud budete zadělávat z uvedeného množství tak pozor, na plech se vejdou jen dva bochánky, a proto musíte těsto zpracovat postupně, aby vám zbylé dva nepřekynuly. Pokud vám bochánek v troubě prasknul, tak to většinou znamená, že těsto nebylo dostatečně nakynuté. Ještě jedna rada, pokud se bojíte, aby se bochánek příliš seshora nepřipálil, je možné po první třetině pečení bochánek přikrýt pečícím papírem.

Reklama

Podobné články

Obrázek: co je mediace
Obrázek: ba73d02c652e7b80a0f5a03fe5053ed39707a514
Obrázek: ca80a4afd8e20fe9b74437f9f0684ea63425c401
Obrázek: f2bc2e65511ed625b08b714291f978a66c933282
Obrázek: f8260a6841623757926589b63bc8df30da6fffb3