Marocká cizrnová polévka na zahřátí

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

Obrázek: 0adfd19e601c4d36e233e2c5e9e4752ef9f66785
Zdroj: Michaela Červenková

Co budete potřebovat:

·         1 velká cibule

·         4 stroužky česneku

·         2 menší mrkve

·         1 petržel

·         1 plechovka loupaných rajčat

·         1 plechovka cizrny

·         1 PL kokosového oleje

·         1 litr zeleninového vývaru

·         2 PL citrónové šťávy

·         1 ČL strouhaného zázvoru

·         50 g Red Curry pasty (seženete téměř všude, v regálu s asijským jídlem)

·         2 PL sušené petrželky

·         1 PL kurkumy

·         1 PL římského kmínu

·         1 PL papriky (možno i uzené)

·         1 velká plechovka kokosového mléka (volitelné)

·         čerstvý koriandr na ozdobu

Jak na to:

Ve větším hrnci rozpálíme kokosový olej a zprudka na něm osmahneme nakrájenou cibulku. U téhle polévky není třeba dělat si velkou hlavu s krájením, stejně se pak všechno rozmixuje. Po chvilce přidáme česnek a zázvor. Dále všechno sypké koření, trochu vše opečeme (pozor, nespálit, ať polévka nezhořkne). Přidáme Red Curry pastu a nakrájenou mrkev a petržel, vše pěkně osmahneme a obalíme ve směsi koření. Potom přidáme plechovku loupaných rajčat a vše zalijeme vývarem. Polévku necháme 20 minut vařit na mírném plameni. Koření krásně pustí chuť a polévka získá barvu.

Po dvaceti minutách přidáme celou plechovku cizrny i s nálevem a citronovou šťávu. Já osobně polévku vůbec nesolím – zeleninový vývar společně s pastou a obsahem plechovky s rajčaty a s cizrnou osolí polévku dostatečně. Necháme ještě tři minuty povařit. Potom už přidáme jenom kokosové mléko dle chuti – já miluji, když je polévka krémová, proto jsem tam nalila celou velkou plechovku (tím také doporučuji zachránit polévku v případě, že jste ji přesolili). Ještě za tepla polévku rozmixujeme ručním ponorným mixérem. Ozdobíme čerstvým koriandrem, který je přesně tou poslední tečkou, co polévce chyběla.

Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: Rozpočet na péči o sebe
Obrázek: 6229f1f757c47ed2f2c196b9581898308b548b22
Obrázek: f5a5300b5c560d8713835d6269bd355fbebca243
Obrázek: jak překonat strach z porodu
Obrázek: 19a46984fc80624d2858e8de35d5447f3469db7a